6. Pedepsele

6.PEDEPSELE

A FIXA LIMITE

Copiii sunt în fiecare zi activi. Câteodată vă mai fac şi neplăceri, ca: joacă fotbal în cameră sau aruncă cu mâncare la masă. Dacă părinţilor nu le place, atunci trebuie să stabilească nişte limite.Fixarea limitelor se poate face sub diverse forme.

PEDEPSELE

Dacă interzici, ignori sau pui să stea separat şi toate acestea nu dau rezultate, atunci trebuie să încerci cu pedeapsa…Îl puteţi pedepsi luându-i jocul preferat.,,Mai întâi îţi baţi joc de mâncare?Atunci nu mai primeşti nici o prăjitură!”sau ,,Te mai joci fotbal în cameră?Atunci mingea de fotbal o închid în debara!”Explicaţi clar de ce îl pedepseşti şi faceţi-o direct!

Tata

,,Am spus deja de trei ori să dai televizorul mai încet, că altfel Ioana nu poate să doarmă.Acum ţi-l închid de tot!”

Pedepsele nu sunt plăcute.Deci nu exageraţi cu pedepsele. Nu ameninţaţi cu ceva ce nu puteţi face, deoarece nu are sens.Exemplu: veţi da bicicleta gunoierilor dacă nu o aşează în boxă. Nu pedepsiţi prea des. Altfel, pentru copil devine o obişnuinţă şi nu îl mai împresioneayă cu nimic.Mai bine acordaţi atenţie lucrurilor frumoase pe care le face. Astfel, preîntâmpinaţi manierea negativă prin care copilul încearcă să vă atragă atenţia.

Dacă îl pedepsiţi prea des, atunci devine insensibil.

PE SCURT

  • Explicaţi de ce îl pedepsiţi.
  • Faceţi-o direct.
  • Nu exageraţi cu pedeapsa.
  • Nu pedepsiţi prea des.
  • Daţi-i copilului atenţie şi lăudaţi-l pentru lucrurile frumoase pe care le face.